Misinformatie

"In de Britse hoofstad Parijs..."
Soms maken gevestigde persbureaus een fout. Ze nemen iets verkeerd over, of vergissen zich stomweg. Veel persbureaus bieden hiervoor hun excuses en een rechtzetting aan. Dit soort fouten leiden vaak tot ophef en zelfs rechtzaken. Veel kranten hebben een ombudsman die deze klachten behandelt en beoordeelt.
Om voorbeelden hiervan te vinden, kun je Tom Naegels volgen. Hij is ombudsman bij de Standaard en schrijft regelmatig op de site reflecties over gemaakte fouten. Dat kunnen feitelijke fouten zijn of slecht/foutief geformuleerde zinnen. Deze fouten kunnen bekeken worden in 4 niveaus: de laagste twee categorie nemen geen betekeniswijziging met zich mee, de hogere twee wel. Het gaat in deze context over fouten die wel een betekeniswijziging met zich meebrengen.
Het artikel over scheten uit de quiz die je op deze website vindt, is hier ook een goed voorbeeld van. Een Britse journalist controleert zijn bronnen niet, een Nederlandse neemt de fout over en vervolgens gaat de fout een eigen leven leiden. Dit is een voorbeeld van misinformatie: de fout wordt onbedoeld verspreid, maar het resultaat is dat mensen verkeerd geïnformeerd worden.