Waarom Aprilvissers
Fake news is hot. We zijn er allemaal mee bezig,... en we trappen er allemaal ook wel eens in. Toch is er één dag waarop we doorgaans net iets kritischer zijn: 1 april. Maar waarom kan het niet elke dag 1 april zijn? Waarom kijken we niet elke dag met dezelfde kritische blik naar de informatie die ons via alle kanalen bereikt? Voor LINC vzw het ideale moment voor een kleine maar ludieke sensibiliseringsactie. Want als beweging die enthousiast aan geletterdheid en dus ook mediawijsheid werkt, specialiseerden we ons de voorbije jaren in dit nieuwe fenomeen ‘fake news’. We willen het brede publiek informeren en wapenen tegen misleidende informatie in al haar vormen. In de eerste plaats door de verschillende vormen in kaart te brengen en daarnaast tips en duiding te geven.
We doen dit samen met onze partner VVBAD en meer dan 170 enthousiaste bibliotheken door op 1 april samen een ludieke aprilvis uit te zetten. Namelijk dat deze bibliotheken vanaf nu hun boeken op kleur rangschikken in plaats van op alfabet. Een artikel dat dicht bij het brede publiek staat en verder compleet onschuldig is. Wanneer mensen op dit artikel klikken, dan komen ze terecht op deze pagina waar ze hun eigen fake news-skills kunnen testen en waar ze meer over misleidend nieuws leren.
We gebruiken fake news dus als clickbait om het brede publiek te sensibiliseren rond... fake news.
Bibliotheken & fake news
Bibliotheken zijn in hun opzet toegankelijke en democratische informatiecentra waar iedereen die op zoek is naar info terecht kan. Bibliotheken proberen hun bezoekers ook te versterken in het kritisch verwerken van deze informatie.